El peix dels sis noms

Hi ha un peix que, just a Portocolom, té fins a sis noms diferents. Un cas de diversitat lingüística astoradora. L’espècie és Synodus saurus, de cos cilíndric i escatós, que sol arribar als 35 cm. Per ordre d’importància hem recollit els següents noms: Boixa-criades, capsempe, moll d’ombra, consolador, hermano (castellanisme) i moll curiablanquer.

El més sorprenent és que es tracta d’un peix poc valorat i gens estimat. Als tresmalls fa embulls i forats, als palangres i volantins voltes i més embulls, i al bou s’ha de triar i descartar. La boixa-criada/es a més, té dents fines com agulles i encara que no cerqui mossegar és bo de fer que et piqui. Curiosament acaba tornant (viu o mort) a la mar per mor de la seva carn xereca.

boixa-criada

Foto 1. Boixa-criades recent pescada al volantí.

Els noms de moll d’ombra o moll curiablanquer, aquest darrer proporcionat pe’n Miquel “Xina”, santanyiner que pesca a Portocolom, pretenen indicar més qualitat de la que té el peix. Aquests noms eren usats quan s’anava a vendre per foravila o quan es volia encolomar aquesta espècie a gent poc entesa. Moll d’ombra era usat per peixateres de Portocolom que venien a la zona rural de s’Espinagar (Manacor) i moll curiablanquer l’usaven els de Sa Cala (Cala Figuera) quan anaven a vendre terra endins.

L’explicació a tanta varietat però, sembla que té més a veure amb la forma fàlica de l’animal (fotos 1 i 2), el que la saviesa popular illenca ha celebrat amb un esplet de nomenclatura eròtica. L’ictiòleg Miquel Duran va publicar un recull bibliogràfic el 2007 amb el següents noms: llangardaix (Girona), dragó (Balears i Tarragona), drac marí (País valencià), salta en cony (Menorca), inflaconys (Menorca), dragó pardal (Mallorca), quetsémpe (Mallorca), saltabarques (Mallorca) i saltamurades (Catalunya).

boixa-criada.4JPG

Foto 2. Boixa-criades recent pescada al volantí.

Segons Duran, el lingüista Joan Coromines va recollir el nom d’Inflaconys temps enrere a Menorca. Al seu quadern va anotar: “…té fama de ser usat per dones masturbadores, de vegades amb dolorosos efectes”. Tanta varietat, forçosament havia de tenir relació amb al sexe.

11.913 comentaris

Comenta

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús