Més sobre tortugues marines: El seu consum local

La darrera entrada al blog d’Al·lots de Barca sobre tortugues marines, va fer que algunes persones de Portocolom em comentassin alguns records sobre elles. Hi ha prou gent encara, que recorda com les tortugues romanien fermades per una cama, al moll vell, a l’espera de ser sacrificades, escorxades i preparades. El consum de tortuga no era massiu, però habitual en certes èpoques entre el cercle de mariners i les seves famílies. Llavors encara no estaven legalment protegides, i se’n arribaven a capturar algunes desenes al cap de l’any, sobretot en temps de llampugues. Les tortugues, no eren objectiu concret dels llampuguers, però si no hi havia peix als capcers i en tenien alguna avinent, les donaven ganxo i les duien a port.

A principis del anys 80 aquesta pràctica encara es produïa esporàdicament. D’al·lots, anàvem molt a jugar i a pescar a suret a ne’s moll vell, i si hi havia qualque novetat aviat ho sabíem. Recordo que un matí va aparèixer una tortuga fermada,”…no la toqueu eh!…” mos varen advertit. Hi va estar uns quants dies, fins que l’hi arribà el moment.

Un mariner que sabia “procesar-les” ens ho explicà: “…les amarràvem a ne’s moll, i de vegades n’hi arribava a haver vuit o deu… qualque llaüt llampuguer en tenia tres o quatre a la vegada…”. Les tortugues es fermaven per un “peu” i les deixaven allà dies o setmanes, sense menjar, amb l’objectiu que anassin perdent el greix, una pràctica que afortunadament ha desaparegut. Hem recollit com es preparava l’estufat de turtuga d’aquell temps. Evidentment no és amb afany de recuperar la tradició ni fomentar el seu consum, res més enfora de la nostra intenció! però hem cregut interessant compartir la observació. El mariner, del que aquesta vegada obviarem el nom, ens ho contà així i talment ho transcrivim:

“…En temps de llampugues n’agafàvem qualcuna i tota sa barcada se posava a fer-la neta. Mos menjàvem aquestes groguenques, de fins a 40 quilos.. S’estufat de turtuga du molta de feina ferm, però és molt bo, no saps què menges. N’he feta moltes de vegades. L’has de matar, jo l’hi feia un tall a ne’s clotell i llavors l’hi tallava es cap, així i tot es cap és viu moltes d hores i l’has de decantar perquè no te mossegui… Llavors la tallava vorera vorera sa closca i l’hi llevava es greix, que no és bo. Se tallaven ses ales i s’escaldava un parell de vegades, baratant s’aigo, i es darrer pic s’escalda amb un poc de vinagre…”

“… Fèiem ses tallades des magre i un bon picadillo d’all, juevert, tomàtigues de ramellet torrades i moraduix…. S’ha de sofregir bé es magre i amb ser cuita hi tires es sofrit i llavor hi poses es patató, més tard sa carxofa i a lo darrer es picadillo… Es budell des coll, que te pues per dedins, també és una tallada bona. Es braços són molt bons, és on te més carn, com un tendrum que se desfà… Sa carn pareix vedella…”.

5.999 comentaris

  • Stevtuse

    17/07/2019 23:50

    Cialis Pharmacy Online cialis generic Kamagra 100mg Marsiglia

  • Stevtuse

    08/07/2019 5:11

    Purchase Finasteride Without Rx Acheter Viagra Marseille cialis vs viagra Finasteride Effets Secondaires

  • Stevtuse

    27/06/2019 0:52

    Cheapest Cilais Uk cialis Cephalexin Antibiotic Side Effects Acheter Kamagra Ligne Suisse Viagra For Sale Online

  • Stevtuse

    10/06/2019 6:18

    Healthymale Wholesale Generic Viagra viagra Propecia Dosage Viagra Eqivalent Herbal Tablets On Line Pharmacy

  • Stevtuse

    30/05/2019 6:09

    Rhine Second Day Reaction Side Effects Keflex cialis tablets for sale Zithromax Indication Eoro Med Online Dose Of Amoxicillin For Adults

Comenta

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús